29.06.2021

Roliga fakta från våra verksamhetsorter

Railcare har idag verksamhet på fyra orter. I Sverige finns huvudkontoret i Skelleftehamn, kontor i Stockholm och järnvägsverkstad i Långsele. I England återfinns vi i järnvägsnavet Derby. Här följer ett axplock av anekdoter och fakta från alla orter vi är verksamma på.

DERBY

Världens första fabrik

Derby Silk Mill är känd som världens äldsta fabrik. Den startade som ett silkesväveri 1721 och är idag ett museum över Derbys långa industriella historia.

Varmkorvens uppfinnare

Harry M Stevens var en uppfinnare från Derby som immigrerade till USA på 1800-talet. Han introducerade baseball-styrkortet och läsk som dracks genom pappersrör. Historien säger också att han lanserade idén om varma ”taxkorvar” i rullar, till väntande fans inför baseballmatcher i New York.

Ett kunskapsnav för järnväg och tåg

Derby har sedan mitten av 1800-talet varit en stolt stad av järnvägstekniker och tågtillverkare.

Rolls Royce historia börjar här

Här slog Henry Royce och Charles Rolls sina påsar ihop och företaget Rolls Royce tog sin början. 1906 lanserades deras första bil, sex-cylindriga Silver Ghost och än idag är företaget en viktig aktör inom bil- och flygindustrin.

LÅNGSELE

Ett järnvägsnav i Sverige

Långsele är en järnvägsknut med både station och järnvägssträckor som möts och korsar varandra. Här passerar exempelvis stambanan och orten är ett resultat av järnvägens framväxt och efterkrigstidens kraftverksbyggande.

Hockeybröderna Gradin

Thomas och Peter Gradin är Långsele bröderna som bidragit till Sveriges hockeyhistoria. Peter vann SM-guld med AIK 1982. Detta upprepades 1984 då han också deltog i vinter-OS och tog brons. Storebror Thomas värvades tidigt till Vancouver Canucks där han spelade i åtta år och röstades 1990 fram som deras bästa forward någonsin.

Faxälven

Faxälven går genom landskapet med sina totalt 400 km. Här i Meåforsen finns ett av Sveriges bästa harrfisken och i anslutning till uppskattade Långsele Camping ligger det vackra Strandbadet.

SKELLEFTEHAMN

Kallholmen var namnet

Skelleftehamns historia inleds runt 1900 och hette på den tiden Kallholmen. Orten var ursprungligen ett fiskesamhälle och döptes om till Skelleftehamn när handelshamnen etablerades. Tätorten är uppbyggd runt det stora smältverket Rönnskär i samband med att guldet hittades i närheten av Boliden 1924.

Pokerbacken

En plats längs strandpromenaden som fått sitt namn av just pokerspel. Här samlades många arbetare i samband med att veckolönen utbetalades. Historien säger också att pokerproffs kom till platsen, för att spela till sig stora summor pengar från ortsborna.

Ö-liv och småbåtshamn

I Kurjovikens småbåtshamn trängs små och stora båtar som tar gästerna till sina fritidshus och skärgårdsöar. Gåsören är en av de mest välbesökta öarna och har väglett sjöfarande med sin fyr sedan 1881.

Lokalt i glaset

Gillar man lokalproducerad dryck så finns både Fermenteriet, som är ett mikrobryggeri med uppskattade ölsorter och Kurjovikens, ett bränneri som precis lanserat sin första gin.

STOCKHOLM

Restaurang från 1722

Den anrika restaurangen Gyldene Freden startade 1722 i Gamla stan och är den äldsta bevarade stadskrogen i Stockholm. Den är därmed en av världens äldsta restauranger, som fortfarande är i bruk.

Restaurang Gyldene Freden i Gamla Stan

Gamla Stan

Byggdes upp under medeltiden på Stadsholmen och är Stockholms historiska centrum. Gamla Stan räknas till en av världens största och bäst bevarade medeltida stadskärnor och är än idag mycket välbesökt.

Flest museer per capita i världen

Med nästan 100 museum sägs Stockholm ha flest museer per capita i världen. En av de mest välbesökta är Abba the Museum. Här visas rekonstruerade miljöer och originalföremål från gruppens karriär. Ett piano är sammankopplat med Benny Anderssons nuvarande studio, så att det börjar självspela när han spelar i sin studio.

En huvudstad av öar och broar

Staden är uppbyggd på 14 öar som är förbundna med 57 broar och Stockholms skärgård består av cirka 30.000 öar. Mer än 30 procent av Stockholm består av vatten och många hävdar att det är just skärgården som gör Stockholm till en av världens vackraste huvudstäder.

Detta är en artikel från 2021 års Railcarenytt.
För att läsa tidningen i sin helhet klicka här >>