29.07.2021

Första MPV projektet är igång

I ett soligt Karlstad startade den 21 juli det första skarpa projektet med Railcares MPV, världens största batteridrivna underhållsmaskin för järnväg.

I fyra veckor pågår kabelsänkningar längs järnvägssträckan Karlstad – Skåre. På plats finns Railcares operatörer tillsammans med två maskiner, varav en är den batteridrivna MPVn som hade pressvisning i oktober. Maskinen är utvecklad av Railcare i samarbete med Northvolt, Epiroc och ABB.

– Det känns fantastiskt att vår MPV nu är ute på rälsen och gör verklig nytta. Med full produktionskapacitet, precis som våra förväntningar. Batteridriften ger både lägre ljudnivåer, bättre arbetsmiljövillkor och mindre miljöpåverkan, säger Daniel Öholm, CEO Railcare Group.

I dessa inledande projekt har MPVn utrustats med en Railvac MC som med vacuumteknik utför kabelsänkningar längs järnvägsspåret.

– Premiärdagen gjordes kabelsänkningar på cirka 200 meter i centrala Karlstad. Nu fortsätter arbetet i ett par veckor till, så det känns kul att MPV:n nu är i gång på riktigt, avslutar Daniel.

Bilder