05.10.2020 13:00 CEST

Railcare presenterade världens största batteridrivna underhållsmaskin för järnvägen

Järnvägsspecialisten Railcare presenterade under förmiddagen sin nya innovation MPV, Multi Purpose Vehicle. Den nya underhållsmaskinen är utrustat med egendrift, vakuumpumpar, hydraulik och manöverhytter vilket gör att fordonet kan nyttjas som ett komplement till Railcares vakuumsugare, snösmältare och fungera som dragfordon för exempelvis makadamvagnar under spårarbete. Det som gör MPV:n extra unik är att den är batteridriven.

Avtäckningen genomfördes på Railcares huvudkontor i Skelleftehamn av infrastrukturminister Tomas Eneroth, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och Västerbottens landshövding Helene Hellmark Knutsson.

”Jag är stolt över att vi är först ut med en underhållsmaskin för järnvägen som är utsläppsfri och med samma höga prestanda som våra andra maskiner. Det är en unik produkt där vi på Railcare är med och bidrar till en mer hållbar framtid”, säger Daniel Öholm CEO Railcare Group AB.

Även Railcares samarbetspartners i projektet var representerade. Emad Zand, President Battery Systems på Northvolt, och Erik Svedlund, Head of Marketing på Epiroc berättade om elektrifiering i större skala inom industrin.

MPV:n är den första i sitt slag och det finns inte någon batteridriven underhållsmaskin för järnvägen i den här storleksklassen. Kapaciteten är motsvarande 30 stycken elbilar och en av de största fördelarna med batteridrift är att ljudnivåerna sänks markant.

”Det är spännande att vi leder utvecklingen på batteridrivna underhållsmaskiner för järnvägen. Omvärlden och våra kunder efterfrågar den här typen av lösningar i större utsträckning. Särskilt i stadskärnor, tunnlar och gruvor där avgaser och ljudnivåer är ett arbetsmiljöproblem. Den här maskinen kommer bli en gamechanger för hela järnvägsindustrin”, säger Daniel Öholm CEO Railcare Group AB.

För ytterligare information kontakta:
Daniel Öholm, CEO
Telefon: 070-528 01 83
E-post:
daniel.oholm@railcare.se

Sofie Dåversjö, IR- och Kommunikationsansvarig
Telefon: 072-528 00 09
E-post:
sofie.daversjo@railcare.se
 

Om Railcare Group
Järnvägsspecialisten Railcare Group AB erbjuder produkter och tjänster som stärker kundernas driftssäkerhet, punktlighet och lönsamhet, främst i Norden och Storbritannien. Järnvägsbranschen befinner sig i en positiv utveckling, med ökande trafikvolymer och omfattande investeringsprogram samt snabb utveckling av kostnadseffektiva gods- och persontransporter och stigande miljömedvetande. Railcare har unika möjligheter att leverera effektiva lösningar som bidrar till att järnvägen ökar sin andel av den totala transportmarknaden. Railcare Group AB (publ):s aktie är noterad på Nasdaq Stockholm Small Cap sedan april 2018. Koncernen har omkring 140 medarbetare och årsomsättningen uppgår till omkring 400 MSEK. Bolagets säte är i Skelleftehamn.

Dokument

Bilder

Kontakt